Antična grška "nova glasba" - Žužek Kres, Martin (Keria (Ljubljana), 2000)
Problematike "revolucionarne nove glasbe" se lotevam s kontekstualnega stališča, pri čemer za razliko od danes prevladujočega formalističnega pristopa, ne analiziram virov morfološko-stilistično, ampak jih poskušam vsebinsko vpeti v strukturo in dogodke atenske družbe v času, ko je bila "nova" pesniško-glasbena smer delujoča. S tem vidikom se namreč v zaključni razpravi izkaže, da sta "nova glasba" in z njo povezano razbitje enotnosti mousiké bolj posledica tega, da se je spremenilo pojmovanje vloge glasbenega v okviru družbe, kot pa zgolj estetski novum.
Keywords: dramatika; glasbena teorija; grška književnost; nova glasba