Appunti per una ricerca sui riti di carnevale lungo il confine friulano-sloveno: l'eredita di Niko Kuret - Dapit, Roberto (Traditiones (Ljubljana), 2001)
V prispevku "Obredno maskiranje ob slovensko-furlanski meji" avtor izpostavlja nekatera temeljna vprašanja (manistična teorija, obredni obhodi, nosilci maskiranja itn.), ki jih je v svojih raziskavah obravnaval Niko Kuret, raziskovalec mask in maskiranja na Slovenskem. Potem, ko je omenil pozitivne dosežke tudi na italijanski in furlanski strani, avtor pričakuje, da bodo Kuretova dognanja osnova in pobuda za nadaljnje raziskovanje obrednega maskiranja ob slovensko=furlanski meji
Keywords: ethnology; etnologija; maske; Slovenia; Slovenija; Friuli–Venezia Giulia; Furlanija-Julijska krajina