Sramotilne kazni na Slovenskem - Makarovič, Gorazd (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2011)
V članku so orisane sramotilne kazni in naprave na Slovenskem od poznega srednjega veka do srede 19. stoletja. Določena so družbena okolja, v katerih so nastale in kjer so jih izvajali, omenjeni so delikti, ki so jih imeli za sramotilno kaznive.
Keywords: ethnology; etnologija; history; zgodovina; humiliating punishments; kazniva dejanja; places of punishment; delikti; sramotilna kaznovanja; humiliation devices; prostori kaznovanja; humiliating marks; sramotilne naprave; sramotilna zaznamovanja; zgodovinski pregledi