Vojaška akademija? - Kotnik-Dvojmoč, Igor (Teorija in praksa, 1999)
Po osamosvojitvi je Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije vseskozi nasprotovalo ustanovitvi klasične vojaške akademije in je zagovarjalo civilno utemeljeno izobraževanje bodočih častnikov Slovenske vojske. Zato je bila medijska najava pobude Univerze v Mariboru in MORS za ustanovitev vojaške akademije za strokovno javnost dokajšnje presenečenje, saj bi bil to vsekakor korak nazaj. Na civilno izobraževalnem sistemu utemeljeno vojaško šolstvo, je na splošni konceptualni ravni za majhno državo kot je Slovenija, z relativno majhnimi potrebami po častniškem kadru ter omejenimi kadrovskimi in materialnimi viri, nedvomno dobra in predvsem racionalna rešitev. Ker pa izhodiščni koncept v nadaljevanju ni bil izpostavljen kritičnemu vrednotenju in nadgrajevanju, ne more biti optimalen oziroma ni dodelan do konca. Zato predlagam uvedbo sistema sekvenčne ločenosti, vendar dolgoročne vzporednosti splošnega izobraževalnega procesa na civilnih izobraževalnih ustanovah ter vojaško-strokovnega in specialističnega izobraževanja, usposabljanja in urjenja v vojaški organizaciji. Temeljil naj bi predvsem na izbirnosti začetka, trajanja in intenzivnosti vključevanja potencialnih kariernih in nekariernih častnikov SV v dejavnosti vojaške organizacije.
Keywords: oborožene sile; Slovenian Armed Forces; Slovenska vojska; vojaške šole; častniki; Slovenija; Slovenia