Razsežnost sodobnega ustnega izročila v Reziji (Italija) - Dapit, Roberto (Traditiones (Ljubljana), 2013)
Po izredno pomembnem terenskem delu, ki ga je v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja opravil Milko Matičetov, stanju ustnega izročila Rezijanske doline v Italiji v zadnjih desetletjih stalno sledimo. Terensko delo, ki je bilo nedavno opravljeno na tem območju, omogoča nekaj primerjav med sodobno rezijansko kulturno dediščino in stanjem pred približno petdesetimi leti. Ker je v primerjavi s sosednjimi jezikovnimi območji (npr. furlanskim) ustno izročilo, predvsem pripovedništvo, razmeroma dobro ohranjeno, avtor želi ugotoviti, kakšno vlogo ima v sodobnem času in v procesu samopredstavljanja rezijanske skupnosti, v katerih oblikah se to izročilo prenaša in izraža, ter prepoznati spremembe in morebitne funkcije ali simbolične vloge novih razsežnosti izročila v in zunaj Rezije.
Keywords: ethnology; Etnologija; folk literature; Ljudsko slovstvo; oral literature; folk tradition; Ustno slovstvo; Ljudsko pripovedništvo; folk tales; Slovenci; Slovenes; Resia, Friuli; Rezija; Italija; Italy; ustno izročilo