Slovenščina na poklicni maturi - Hodak, Marjana (Jezik in slovstvo, 2012)
Dijaki v srednjem strokovnem izobraževanju od leta 2002 opravljajo poklicno maturo, ki ima pisni in ustni del. Pisni izpit je zunanji, izpitno gradivo in navodila za ocenjevanje pripravlja Državna predmetna komisija za poklicno maturo za slovenščino in slovenščino kot drugi jezik. Ustni izpit je notranji in ga vsebinsko in organizacijsko pripravljajo učitelji na šolah. Prispevek podrobneje predstavlja jezikovni del pisnega izpita, kognitivno zahtevnost nalog v razčlembi neumetnostnega besedila in uspešnost kandidatov pri reševanju nalog.
Keywords: Slovene; slovenščina; neumetnostno besedilo; matura; poklicna matura; preverjanje