Class, identity, integration, and the two-tiered peace process - Holland, Curtis C. (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2023)
Članek kritično presoja, v kolikšni meri povečana družbena in ekonomska enakost med protestanti in katoličani v obdobju po podpisu Velikonočnega sporazuma sovpada s postopnim upadanjem etnocentrizma v družbenih odnosih in političnih procesih. Po avtorjevih besedah je družba sicer bolj povezana in politika nekoliko bolj sredinska, a to ne velja za vse družbene razrede enako. V vsakodnevnem življenju je etnopolitična identiteta najbolj izražena med razmeroma prikrajšanimi in versko ločenimi skupnostmi, ki so od mirovnega sporazuma imele bolj malo koristi in se že več generacij nesorazmerno spopadajo s post-konfliktnimi travmami in stalnim občutkom ogroženosti.
Keywords: družbeni razredi; identiteta; integracija; neenakost; revščina; Severna Irska; Velikonočni sporazum