Screening the older for abuse - Sjeničić, Marta (Medicine, law & society, 2023)
Številne države razvijajo instrumente za preprečevanje in prepoznavanje nasilja nad starejšimi. Na področju zlorabe starejših in njenih posledic so bile razvite različne metode presejanja, ki so bile prilagojene državi, v kateri se uporabljajo. Strokovnjaki pogosto niso usposobljeni za zaznavanje znakov zlorabe, zato potrebujejo nenehno izobraževanje na področju geriatrije in geriatrične medicine. Da bi pritegnili pozornost k starejšim v bližnji prihodnosti, bi morali biti predpisani posebni ukrepi, ne le znotraj obstoječih zakonodajnih predpisov in podzakonskih aktov, temveč tudi prek smernic, vodnikov in drugih strokovnih dokumentov (soft-law), ki jih morajo sprejeti državni organi, nevladne organizacije in drugi akterji, za namene presejanja nasilja, preprečevanja nasilja nad starejšimi, zdravljenja starejših, ki so bili izpostavljeni nasilju, in ukrepov proti storilcem, vključno s sodnimi preiskavami v primerih nasilja nad starejšimi. Orodja za organizirano presejanje nasilja bi morala biti uvedena v vse sektorje, zlasti v sektorjih zdravstva in socialne oskrbe, saj so osnovno zdravstvo in centri za socialno delo, dejansko vhod v zdravstveni in socialni sistem ter vzpostavljajo prvi stik s uporabniki storitev, vključno s starejšimi.
Keywords: abuse; človekove pravice; geriatrija; multidisciplinary; nasilje; neglect; older; screening; starejši; zanemarjanje; zloraba