Naselja in prihodnost - Zupančič, Domen (Urbani izziv, 2002)
Potekajoči družbeni procesi mi dovoljujejo sklepati, da mora vse človeštvo sprevideti veliko priložnost spremeniti smer razvoja iz tržnega v tistega človeškega, trajnostnega merila kot edine smeri, ki zagotavlja celovit razvoj.Pri doseganju te spremembe je najpomembnejša ugotovitev, da je mogoča brez čudežnih tehnologij ali drastičnih družbenih transformacij. Najprej je treba ljudem omogočiti prenos osnovnih znanj, še zlasti v manj razvitih državah in mlajšim generacijam. Brez iskrene politične volje je skupna prihodnost nedosegljiva. V tem besedilu sem poskušal predstaviti možne prihodnje dogodke, če se vzpostavi družba ne-dialoga. Trajnostni razvoj je edina pravilna pot, če želimo priti tja, kamor gremo - k blaginji vsega človeštva.
Keywords: družbeni razvoj; enakost; naselja; prostorsko planiranje; sonaravni razvoj; spatial planning; sustainable development; trajnostni razvoj