Razveljavitev sklepa skupščine delniške družbe zaradi splošnih izpodbojnih razlogov - Jurgec, Lovro (Podjetje in delo, 2016)
Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) pozna tako imenovane splošne in posebne izpodbojne razloge, ki lahko privedejo do razveljavitve sklepa skupščine delniške družbe. V članku so celostno analizirani splošni izpodbojni razlogi, ki so uzakonjeni v 395. členu ZGD-1. Zaradi podobnosti med slovensko in nemško ureditvijo navedene materije se članek v veliki meri opira na spoznanja nemške teorije in sodne prakse. Ob tem pa so analizirane tudi razlike med ureditvama, še posebej pri vprašanju uporabljivosti teorije relevance v zvezi z izpodbojnostjo skupščinskih sklepov v nemški in slovenski pravni ureditvi.
Keywords: delniške družbe; sklepi; skupščine; vodenje