Dvojna vpetost - Velikonja, Mitja (Teorija in praksa, 1996)
Avtor v prispevku oblikuje nekatera izhodišča za bolj uravnotežen, neredukcionističen pristop k preučevanju subjektivnega dejavnika glede na "objektivizirana", širša družbenozgodovinska in politična dogajanja in procese. Omeji se na poseben vidik tega odnosa, namreč oboževanje velikih osebnosti. Opirajoč se na nekatere analize pojavov kulta voditelja v novejši politični zgodovini utemeljuje osem medsebojno povezanih dejavnikov, ki lahko prispevajo k njegovi uveljavitvi v različnih obdobjih, tudi danes. Kult osebnosti namreč ni zgolj časovno oddaljena stopnja oblikovanja politične kulture, ampak njen nepogrešljivi strukturni element.
Keywords: kult osebnosti; politična kultura; subjekt; zgodovinski razvoj; mitologija; mythology