Historical materialism and progress - Dolar, Robin (Retrospektive, 2025)
Clanek obravnava pojem napredka v okvirih analize razlicnih paradigem v naravoslovju in družboslovju. Preucevanje odnosa med napredkom in razlicnimi teoretskimi okviri izpostavi razliko med teleologijo in evolucijo; znanstvene poskuse rekonstruiranja teorije zgodovine; definicije kapitalizma s kontinuiranimi in diskontinuiranimi razvojnimi zasnovami; ter raznolika razumevanja predmodernih in modernih institucij. Razprava sklene z orisom implikacij, ki jih ti koncepti vnašajo v razumevanje modernosti in napredka. S tem prispevek pomaga oblikovati vecplastno sliko napredka, kot se ta pojavlja v sodobni znanstveni literaturi.
Keywords: capitalism; historical materialism; historični materializem; kapitalizem; modernity; modernost; napredek; New Institutional Economics; nova institucionalna ekonomija; progress