The bilingual usage dictionary - Gabrovšek, Dušan (ELOPE (Ljubljana), 2020)
Prispevek obravnava slovar angleške jezikovne rabe kot vrsto specializiranega jezikovnega slovarja. Tovrstni slovarji nastajajo v okviru starejše predpisovalne tradicije ali pa novejše opisovalne tradicije. Praktično vsi slovarji angleške jezikovne rabe so enojezični, v celoti pisani v angleščini. Večina tovrstnih slovarjev je namenjena maternim govorcem angleškega jezika, vendar pa je nekaj znanih del namenjenih predvsem uporabnikom angleščine kot nematernega jezika. Glavni del pričujočega prispevka poda predlog in navaja smernice za izdelavo koristnega, zanesljivega, raznolikega in uporabniško prijaznega dvojezičnega, specifičneje angleško/slovenskega, slovarja predvsem za uvezovalne potrebe, ki bo namenjen v prvi vrsti Slovencem, ki uporabljajo angleščino na višji zahtevnostni ravni. Slovar uvaja nekatere značilnosti, ki jih v sodobnih slovarjih skoraj ni najti, zlasti uporabo obeh jezikov v številnih geslih in gesla, ki uporabnike vzpodbujajo, naj najdejo določeno rešitev za navedeni jezikovni problem kar sami. V zadnjem delu je predstavljenih 20 izbranih gesel iz predlaganega slovarja.
Keywords: angleška jezikovna raba; angleško/slovenski slovar jezikovne rabe; dictionary of usage; English usage; English/Slovene usage dictionary; enojezični v. dvojezični; monolingual vs. bilingual; slovar jezikovne rabe