"Klobuk dr. Kreka" - Kardoš, Štefan (Slavistična revija, 1996)
Dr. Janez Evangelist Krek je osebnost, ki je usodno zaznamovala slovenski politični in kulturni prostor na prelomu 19. v 20. stoletje. Nemogoče si je predstavljati, da se njegovo delovanje in delo ne bi tako ali drugače dotaknilo življenja in dela Ivana Cankarja, osrednje figure takrat porajajoče se slovenske nove romantike.
Keywords: 19./20.st.; Cankar, Ivan, 1876-1918; Krek, Janez Evangelist, 1865-1917; literarne študije; literarni vplivi; moderna; Moderna Therapeutics; Slovene literature; slovenska književnost