Javna naročila pri spremembah obsega del po besedilih FIDIC - Koršič Potočnik, Maja (Podjetje in delo, 2016)
Ko je Evropska komisija Republiki Sloveniji za izvedbo javnih razpisov, ki sredstva črpajo iz Kohezijskega sklada, priporočila uporabo besedil FIDIC, ni nič kazalo na hude zaplete ob izteku Operativnega programa za obdobje 2007-2013. Ob koncu črpanja evropskih sredstev so namreč nekateri upravni organi zavzeli stališče, da bi bilo zaradi strogosti slovenske zakonodaje s področja javnega naročanja treba izvesti poseben postopek javnega naročanja za vsako spremembo, ki je posledica izvedbe dodatnih del, nepredvidenih nujnih del in celo več del. Prispevek obravnava problematiko skladnosti besedil FIDIC s slovensko zakonodajo s področja javnega naročanja, predvsem pomen in vlogo 13. člena FIDIC, ter pogodbene obveznosti strank sklenjene gradbene pogodbe in vpliv vsebine gradbene pogodbe na naročnikovo dolžnost izvedbe dodatnih postopkov javnega naročanja v primeru morebitnih odstopanj od objavljenih tehničnih specifikacij in popisov del.
Keywords: Evropska unija; javna naročila; pravna ureditev; spremembe