Rehabilitacijski protokoli po delni odstranitvi meniskusa - Divjak, Mojca (Šport (Ljubljana), 2010)
Kolenski sklep je zaradi anatomske zgradbe, velike izpostavljenosti zunanjim silam in velikim funkcionalnim zahtevam najpogosteje poškodovani sklep. Pogosto pride do poškodb notranjih mehkotkivnih struktur, velikokrat prav do poškodbe meniskusa. Namen prispevka je na podlagi pregleda strokovne literature predstaviti različne rehabilitacijske protokole pri obravnavi kolenskega sklepa po delni odstranitvi meniskusa. Na podlagi navedenih ključnih besed smo našli več člankov. V prispevek smo jih zajeli devet. Prikazani so učinkovitost programa vaj doma, nadzorovane fizioterapije, elektroterapije (ES), EMG-biofeedbacka in učinkovitost zgodnje oz. kasnejše obravnave. Raziskave so pokazale različno učinkovitost izbranih rehabilitacijskih protokolov. Fizioterapija se je pokazala kot uspešna pri zmanjševanju simptomov in kot neuspešna pri vrnitvi k vsakodnevnim funkcijskim aktivnostim.
Keywords: fizioterapija; koleno; kolenski sklep; meniskus; poškodbe; rehabilitacija