Spremljanje učinkovitosti pregabalina pri zdravljenju bolnikov z nevropatsko bolečino - Stepanović, Aleksander (Medicinski razgledi, 2023)
IZHODIŠČA. Nevropatska bolečina, ki izhaja iz poškodbe ali bolezni somatosenzoričnega živčevja, prizadene približno 10 % prebivalstva. Zdravljenje je dolgotrajno, rezultati pa so nepredvidljivi. Priporočena zdravila so triciklični antidepresivi, duloksetin, venlafaksin, gabapentin in pregabalin. V raziskavi smo proučevali učinkovitost Pregabalina Krka pri zdravljenju tovrstne bolečine ter njegov vpliv na spanje in vsakodnevne aktivnosti. METODE. V prospektivno neintervencijsko opazovalno raziskavo je bilo vključenih 379 bolnikov, pri katerih smo v 12 tednih spremljanja podatke zajeli dvakrat. Poleg demografskih podatkov smo zbirali podatke o bolečini, morebitnem prejšnjem zdravljenju, odmerkih zdravila, sočasnem zdravljenju, spremembi bolečine in zadovoljstvu. Na podlagi podatkov smo ocenili učinkovitost in varnost pregabalina. Statistično značilnost smo določili pri p < 0,05. Uporabili smo 95-% intervale zaupanja. REZULTATI. Rezultati kažejo statistično značilno zmanjšanje povprečne jakosti bolečine (p < 0,001). Povprečna jakost bolečine v zadnjih 24 urah se je na številčni ocenjevalni lestvici od 0 do 100 zmanjšala s 66,88 na 32,60, kar pomeni povprečno izboljšanje za 46 %. Največja jakost bolečine v zadnjih 24 urah se je prav tako statistično značilno zmanjšala (p < 0,001) z 80,37 na 42,20, kar pomeni izboljšanje za 42 %. Večina bolnikov je bila zadovoljna z vplivom zdrav - ljenja na spanje in izboljšanje vsakodnevnih aktivnosti. 93 % bolnikov je zdravljenje dobro prenašalo. Neželenih učinkov je bilo malo in so bili znani že iz prejšnjih raziskav; najpogostejši so bili omotica, vrtoglavica in zaspanost. RAZPRAVA. Raziskava potrjuje učinkovitost in varnost Pregabalina Krka pri zdravljenju nevropatske bolečine v klinični praksi. Pred vključitvijo v raziskavo je manj kot tretjina bolnikov jemala zdravila prve izbire za zdravljenje nevropatske bolečine, največkrat so jemali kombinirane tablete s paracetamolom in tramadolom ter metamizol, ki pa pri zdravljenju nevropatske bolečine niso učinkoviti. Potrebno je nadaljnje izobraževanje zdravnikov o zdravljenju nevropatske bolečine
Keywords: kakovost življenja; nevropatska bolečina; pregabalin