Correlation of morphologic and motor variables with performance of young female sprinters on 60 meters - Tomažin, Katja (Kinesiologia Slovenica, 2001)
Naloga pojasnjuje povezanost morfoloških in motoričnih spremenljivk z uspešnostjo mladih šprinterk v teku na 60 m. V motoričnem prostoru smo zajeli baterijo petnajstih spremenljivk, v morfološkem prostoru pa smo zajeli baterijo štirinajstih spremenljivk. Kriterijsko spremenljivko je predstavljal rezultat v teku na 60 m. Obravnavani vzorec je bil sestavljen iz 55 deklic, ki so bile stare od 11 do 12 let. Za dosego omenjenega cilja smo postavili reduciran potencialni model uspešnosti v motoričnem in morfološkem prostoru, ki smo ga ovrednotili z metodo ekspertnega modeliranja. S Pearsonovim korelacijskim koeficientom smo ugotovili povezanost med dejansko uspešnostjo (rezultatom teka na 60 m) in potencialno uspešnostjo. Povezanost je statistično značilna na nivoju 1% tveganja.
Keywords: deklice; morfološke lastnosti; motorične sposobnosti; raziskave; šprint; šprinterke