Razumevanje metafore v leksikologiji - Snoj, Jerica (Slavistična revija, 2010)
V sestavku je prikazano, kako je metafora v leksikologiji obravnavana kot pomenotvorna možnost znotraj poimenovalnega sistema. Cilj prikaza je (1) predstaviti osnovne značilnosti in razčlenjenost raziskovalnega področja metafore v slovarju kot poimenovalnemu sistemu, (2) ugotoviti stopnjo določenosti pojma metafora v slovarju, kot se kaže v ugotovitvah posameznih jezikoslovcev, in oceniti uporabnost teh ugotovitev v gradivni analizi; (3) opozoriti na specifično razmerje, obstoječe med splošnim pojmovanjem metafore in odločitvami metafore pri različnih jezikoslovnih smereh.
Keywords: leksikologija; lexicology; metafora; metaphor; slovarji; Slovene; slovenščina