Sinergetsko snovanje novega zgostitvenega središča Ilovica v južnem delu Ljubljane - Šašek-Divjak, Mojca (Urbani izziv, 2005)
Članek obravnava celosten pristop pri načrtovanju nove, trajnostno oblikovane soseske Ilovica v južnem delu Ljubljane. Izdelan je bil kot vzorčen model večje zgostitve poselitve, ki bi omogočala tudi sanacijo obstoječe gradnje nizke gostote s pomanjkljivo komunalno opremljenostjo. Poleg arhitektonsko-urbanističnega snovanja in reševanja tehnoloških problemov smo prikazali tudi možnost realizacije ob pomoči inštrumentov zemljiške politike (komasacije in drugih) ter izdelali oceno ekonomske upravičenosti investicije.Takšni večji prostorski projekti zahtevajo multidisciplinaren pristop, pri katerem le sodelovanje različnih strokovnjakov in tudi širše skupnosti pripelje do dobrih rezultatov s sinergetskimi učinki, ki so posledica skupnega prizadevanja.
Keywords: Ilovica; Ljubljana; mestni predeli; prostorsko urejanje; stanovanjska naselja; urbani prostor; urbanistična ureditev