Gallus - der Humanist amat Venerem, cur? - Florjanc, Ivan (De musica disserenda, 2007)
Slovenski renesančni skladatelj Jacobus Handl, Gallus dictus, Carniol(an)us je bil prefinjen humanist z izborno latinščino. Mitološka in teološka semantika pojma Gallus, preučevanje skladateljeve močne samoidentifikacije s petelinom (Ares med živalmi!), madrigal Gallus amat Venerem, cur? ipd. pokaže in dokaže, kako se je skladatelj kot humanist, umetnik in človek identificiral edino z imenom Gallus. Kot umetnik in kot humanist je zatorej Jacobus Gallus.
Keywords: Gallus, Jacobus, 1550-1591; Harmonia; Domina musica; glasbena analiza