Za boga, narod in domovino! Katero? - Klabjan, Borut (Acta Histriae, 2022)
Članek se ukvarja z vlogo, ki so jo imeli duhovniki iz Češke in Moravske v Istri v času od druge polovice 19. stoletja do desetletja po prvi svetovni vojni. Posebna pozornost je namenjena njihovi družbeni vlogi v času afirmacije nacionalne ideje v habsburški monarhiji in njihovemu pomenu kot glasnikom nacionalnih zahtev slovenskega in hrvaškega prebivalstva bodisi pred bodisi po prvi svetovni vojni, ko je Istra postala del Kraljevine Italije. Na podlagi literature iz tistega obdobja in arhivskega gradiva avtor pokaže na nekatere vidike njihovega delovanja in odpira vprašanja v pojmovanju nacionalnih in verskih identifikacij ter državne pripadnosti.
Keywords: Austria-Ungheria; Austro-Hungary; Avstro-Ogrska; Cecoslovacchia; Czech priests; Czechoslovakia; češki duhovniki; češkoslovaška; fascism; fascismo; fašizem; Istra; Istria; Italia; Italija; Italy; Moravian priests; moravski duhovniki; preti boemi; preti moravi