Med delom in celoto - Fikfak, Jurij (Traditiones (Ljubljana), 2008)
Raziskovalec, ki se ukvarja z ljudsko kulturo ali načinom življenja ali kulturnimi objektivacijami, ali empirično znanostjo o kulturi, ipd., se vedno spoprijema z vprašanjem, kako naj reprezentira t. i. celoto -- totaliteto življenja neke skupnosti v danem okolju. Katere izjave, katere informatorje naj izbere in predstavi. Avtor v razpravi analizira nekate realizacije, tipične za slovenske narodopisne, etnološke in kulturnoantropološke raziskave ob koncu 19. in v 20. stoletju.
Keywords: ethnology; etnologija; slovenska ljudska kultura; metodologija; scientific method; znanstveno raziskovanje