Pu‘olo of hope - Vodovnik, Žiga (Teorija in praksa, 2025)
Srečevanje z večplastnimi krizami – od vse večje ekonomske neenakosti in slabšanja zdravja do podnebnega zloma in porasta avtoritarnih režimov – razkriva nujnost vnovičnega premisleka o naših družbenih, političnih in ekonomskih modelih. Prevladujoči okviri, na katere se še vedno zanašamo – koncepti, ideali, merila, institucije in prakse –, namreč niso le nezadostni, temveč tudi neprimerni za spopad z izzivi pred nami. Da bi odgovoril nanje, avtor obravnava skrb/malamo kot temeljno načelo nujnega paradigmatskega obrata. Proučuje revitalizacijo Kanaka Maoli oziroma havajskega sveta ter utemelji njegovo relevantnost in transformativni potencial onkraj njegovega neposrednega konteksta. Članek poudari tudi nujnost interpretacije in povezovanja različnih, a medsebojno povezanih konceptov in bojev, s čimer pripomore h globljemu razumevanju naših skupnih izzivov in kolektivnih možnosti.
Keywords: care; Evropska unija; Havaji; Hawai‘i; Kanaka Maoli; malama; ne-državni prostori; non-state space; politics; politika; pu‘uhonua; skrb