Physical and numerical modelling of a non-stationary steel flow through a subentry shroud with an inner metering nozzle - Michalek, Karel (Materiali in tehnologije, 2013)
Članek predstavlja novo znanje o fizikalnem in numeričnem modeliranju nestacionarnega toka jekla v kokilo skozi potopljen izlivek z notranjo šobo. Fizikalno in numerično modeliranje je bilo izvršeno v Oddelku za metalurgijo in livarstvo na VSB Tehniški univerzi, Ostrava. V Třinecké železárny, a. s., se uporabljajo posebne izvedbe potopljenih izlivkov med kontinuirnim ulivanjem jekla. Pri tem sta bila opažena dva neželena pojava. Pri prvem ni bilo mogoče povečati hitrosti litja, čeprav je bil povečan premer notranjega izlivka, pri drugem pa je bilo opaženo spreminjanje hitrosti litja med posameznimi žilami. Ta dva pojava nista omogočila izboljšanja zmogljivosti livne naprave. Zato je bilo izvršeno fizikalno in numerično modeliranje. Pozornost je bila usmerjena na preverjanje vpliva notranjega premera telesa izlivka in notranjega premera izlivne šobe na stopnje pretoka. Preizkušeni so bili štirje premeri (16; 17; 17,5 in 18) mm notranjega izlivka. Fizikalni model je bil izdelan na modelu 1 : 1, izdelanem iz pleksi stekla. Numerični model je bil izdelan s programsko opremo ANSYS FLUENT. Na osnovi rezultatov in s sodelovanjem podjetja VESUVIUS je bila konstruirana nova vrsta potopnega izlivka z notranjo izlivno šobo. Prvi preizkusi v jeklarni so omogočili povečanje produktivnosti naprave za kontinuirno ulivanje.
Keywords: kontinuirno ulivanje; jeklo; potopni izlivek; izlivna šoba; numerično modeliranje