Two antiphonals from the Carthusian monastery in Žiče - Šter, Katarina (De musica disserenda, 2008)
Kartuzija Žiče je v času velikega zahodnega razkola postala sedež kartuzijanskega reda za vse Rimu zveste kartuzije. To viharno obdobje je morda vplivalo tudi na glasbeno življenje samostana. Razprava skuša s primerjavo besedil, melodij in notnih skupin iz dveh žičkih antifonalov (iz 13. in 15. stoletja) vsaj okvirno prikazati spremembe v melodični tradiciji žičkih antifonalov do konca 15. stoletja. Te spremembe so bile najbrž povezane tudi s poskusi poenotenja kartuzijanskega reda po razkolu.
Keywords: glasba; music; 15.st.; Carthusians; kartuzijani; kartuzija Žiče; gregorijanski koral