Structure of motor abilities of five and a half years old girls - Rajtmajer, Dolfe (Annales. Series historia naturalis, 2000)
Na Univerzi v Mariboru izvajamo večletni raziskovalni projekt z naslovom Struktura in relacije psihomotoričnih sposobnosti, morfoloških, psihosocialnih in zdravstvenih karakteristik mlajših otrok. Podatke smo zbrali s pomočjo testiranja preko 1400 od pet do šest in polletnih otrok obeh spolov. V tej študiji predstavljamo latentno motorično strukturo pet in polletnih deklic. Podobne raziskave so v Sloveniji izvedli še Strel & Šturm (1981), Videmšek & Cemič (1991), Rajtmajer (1994, 1997), Planinšec (1995) in Pišot (1997). Vzorec merjenk je zajel 189 deklic, starih pet let in pol (plus/minus 3 dni). Testni instrumentarij je obsegal 28 kompozitnih motoričnih nalog. Rezultati so bili obdelani s programom SPSS-x. Za ekstrakcijo glavnih komponent je bil uporabljen Guttman-Kaiserjev kriterij ( ), rotacija faktorjev pa je bila izvedena v oblimin poziciji. Ekstrakcija značilnih faktorjev je dala 8-faktorski model motoričnih sposobnosti deklic te starosti: realizacijo ritmičnih struktur gibanja, ravnotežje, agilnost, koordinacijo vsega telesa, eksplozivno moč, manipulativno sposobnost rok, kinestetično reševanje prostorskih problemov in faktor x, ki smo ga pogojno poimenovali kot motorično inteligenco
Keywords: child; deklice; gibalne sposobnosti; motorika; otroci; teorija športa; testi