Likovna oprema baročnih orgel - Koter, Darja (Muzikološki zbornik, 2009)
Povzetek prinaša ugotovitev primarne raziskave o orgelskih omarah Johanna Frančiška Janečka, baročnega orglarja, delujočega v Celju, ki izhaja iz češke rodbine orglarjev. Avtorica se posveča petim instrumentom iz slovenskih cerkva, katerih ohišja imajo glasbene simbole v obliki puttov in angelov z glasbili ter figure kralja Davida s harfo in sv. Cecilije z orglami. Raziskava odgovarja na vprašanja o naročnikih orgelskih omar, njihovih izdelovalcih in likovnih ter glasbenih značilnostih posameznih elementov. Ugotovitve kažejo na povezave z orglami na območjih dežele nekdanje Češke, s katerimi sta skupni arhitektura ohišja ter figuralika z glasbenimi simboli.
Keywords: Čermožiše pri Žetalah; glasbeni simboli; Janeček, Johann Frančišek; Lama glama; ljubljanska stolnica; Olimje; orgelska omara; orgle; Ruše; Sladka Gora