Sonographically guided fine-needle aspiration biopsies of adrenal masses in lung cancer patients, eleven-year experience - Kocijančič, Igor (Radiology and oncology (Ljubljana), 2004)
Izhodišča. Namen retrospektivne raziskave je ugotoviti zanesljivost in varnostultrazvočno usmerjene tankoigelne biopsije povečanih nadledvičnic pri bolnikih s pljučnim rakom. Bolniki in metode. V enajstih letih smo naredili tankoigelno biopsijo nadledvičnih mas pri 64 bolnikih s citološko dokazanim pljučnim rakom. Zanesljivost metode smo ocenjevali na osnovi citoloških izvidov, varnost pa na osnovi zabeleženih zapletov po posegu. Rezultati. Ultrazvočno usmerjene tankoigelne aspiracijske biopsije so se pokazale kot zanesljive v 58/64 primerov (91%), in zelo varne s samo 4/64 (6%) manj šimi zapleti. V 52/58 (90%) primerov je bil citološki vzorec maligen. V 6 primerih (10%) je nadledvična masa predstavljala adenom. Zaključki. Ultrazvočno usmerjeno tankoigelno aspiracijsko biopsijo priporočamo kot varno in zanesljivo metodo. V primerjavi z računalniško tomografsko vodeno tankoigelno aspiracijsko biopsijo ima kar nekaj prednosti - je varnejša, ponovljiva, prijaznejša bolniku in brez ionizirajočega sevanja.
Keywords: Adrenal Gland Neoplasms; biopsija; Biopsija igelna; Biopsy, Needle; diagnostika; Lung Neoplasms; Nadledvična žleza, novotvorbe; Neoplasm Metastasis; Novotvorba, metastaza; novotvorbe; onkologija; Pathology; pljučne bolezni; Pljučne novotvorbe; Secondary; tumor; Ultrasonography; ultrasound; ultrazvok