Vpliv hormonskih kontraceptivov na zmogljivost vzdržljivostnih športnic - Svete, Zala (Šport (Ljubljana), 2024)
Hormonske kontraceptive v obliki tablet uporablja veliko žensk po vsem svetu. Poleg učinkov na uravnavanje menstrualnega cikla in nosečnosti lahko jemanje teh sredstev vpliva tudi na njihovo telesno zmogljivost. Zato smo opravili pregled znanstvene literature, da bi proučili vpliv uporabe hormonskih kontraceptivov na zmogljivost vzdržljivostnih športnic. Zaradi velike heterogenosti tako v zasnovi kot rezultatih posameznih študij smo posebej analizirali: študije, v katerih so primerjali skupino, ki je jemala hormonske kontraceptive, s skupino z redno menstruacijo; študije, v katerih so primerjali rezultate pred jemanjem hormonskih kontraceptivov in po njem; ter študije, v katerih so primerjali posamezne merjene parametre v različnih fazah cikla. V splošnem smo ugotovili, da trendi kažejo na spremembe v zmogljivosti po dolgotrajnem obdobju jemanja hormonskih kontraceptivov; največ dokazov kaže na znižanje najvišje vrednosti porabe kisika med obremenilnim testom, vendar so učinki majhni in rezultati posameznih študij preveč različni, zato ne moremo z gotovostjo govoriti o vplivu jemanja kontraceptivov na zmogljivost. Za natančnejše razumevanje vplivov in dokončne zaključke je potrebno dodatno raziskovanje.
Keywords: eksogeni hormoni; exogenous hormones; hormonal contraceptives; hormonski kontraceptivi; performance; sport; šport; zmogljivost