Ljubljanska župana Josef Suppan (1869-1871) in Karel Deschmann (1871-1873) - Matić, Dragan (Studia Historica Slovenica, 2017)
Nemška ljubljanska župana Josef Suppan in Karel Deschmann sta bila v samem političnem vrhu kranjskih Nemcev in sta ves čas tesno sodelovala - Suppanov podžupan in naslednik na županskem mestu je bil Deschmann. Obdobje njunega županovanja (1869-1871 in 1871-1874) je čas prevlade nemštva na Kranjskem in Ljubljani. Kljub nesoglasjem s slovensko večino v deželnem zboru in stopnjevanjem mednacionalnih napetosti ni mogoče zanikati pozitivnih učinkov nemške občinske oblasti na gospodarski, socialni in kulturni razvoj Ljubljane.
Keywords: Dežman, Dragotin; kulturna zgodovina; Ljubljana; politična zgodovina; Slovenija; Zupan, Jožef; župani