Preverjanje sporazumevalne zmožnosti v slovenskem jeziku na splošni maturi od začetkov do danes - Bavdek, Mojca (Jezik in slovstvo, 2015)
Članek prinaša zgoščen prikaz preverjanja in vrednotenja znanja slovenskega jezika na splošni maturi. Navaja avtorsko ekipo, ki je izdelala načrt maturitetnega izpita iz materinščine, predstavlja zgradbo izpita, drugo izpitno polo, namenjeno razčlembi neumetnostnega besedila, in zahteve, ki jih mora tako besedilo izpolnjevati, način vrednotenja in ocenjevanja te pole ter ustni del izpita. Predstavlja maturitetni katalog in seminarje za učitelje, vključene v izvedbo mature.
Keywords: Slovene; slovenščina; splošna matura; preverjanje znanja; izpitne pole; izpitni katalogi; 1992-2015