Ritualism as a reflection of social transformation and the researcher's (lack of) power - Klobčar, Marija (Traditiones (Ljubljana), 2012)
Prispevek z upodobitvijo različnih pogledov na kamniško folkloristično prireditev Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine odpira vprašanja odnosa raziskovalcev do teh kulturnih fenomenov. Z analizo geneze kamniške prireditve razkriva njene družbene pomene, hkrati pa analizira razloge za to, da je prireditev v očeh nekaterih dobila pomen rituala. Medtem ko ima prireditev Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine za nekatere to vlogo še danes, je postopno dobivala tudi povsem drugačne pomene. Raziskovalec je ob tem opazovalec, na željo prirediteljev pa tudi svetovalec, pri čemer se sooča s številnimi dilemami, povezanimi z vprašanji avtentičnosti. Prispevek zato vlogo raziskovalca postavlja v kontekst tistih pogledov, ki problematizirajo njegovo apriorno pozicijo in opozarjajo na to, da bi moral raziskovalec stopiti na raven informatorjev. Glede na različne pomene, ki jih ima prireditev za posameznike, in glede na različne odnose do folklorizma, ki jih prispevek prepoznava tako pri prirediteljih kot pri udeležencih, se sprašuje, katerega od teh pogledov naj ob tem upošteva.
Keywords: ethnology; Etnologija; Folklorne prireditve; costumes; Noša; Kamnik; folklorne skupine; narodne noše