Prispevek OZN k razvoju mednarodnega okoljskega prava - Penca, Jerneja (Teorija in praksa, 2016)
Prispevek ponuja pregled in oceno prispevka Organizacije združenih narodov (OZN) k razvoju mednarodnega okoljskega prava. Zagovarja tezo, da je OZN odigral ključno vlogo sprva pri samem nastanku tega področja kot veje mednarodnega prava, kasneje pa tudi pri njegovem čedalje večjem vplivu v globalnem upravljanju. Prisoten je bil in ostaja v fazah nastajanja področnih pravnih norm, njihovi izvedbi in uveljavljanju, koordiniranju ter reševanju sporov. Prispevek zgoščeno predstavlja funkcionalna področja, kamor sega domet organizacije, a tudi prostor transnacionalnih pobud in novih oblik prava, ki se namenoma razvijajo onkraj in brez OZN. Prednosti ter omejitve te organizacije so povzete skupaj s predlogom vloge OZN glede na pričakovan porast nedržavnih in upad globalnih pobud.
Keywords: Environmental law; Environmental protection; International community; International organizations; Mednarodna skupnost; Mednarodne organizacije; mednarodno pravo; Okoljsko pravo; OZN; Varstvo okolja