Prisilno spreminjanje psihičnih vsebin - Kovačev, Asja Nina (Teorija in praksa, 1994)
Subjektova dejanska stališča, prepričanja, vrednote in vrednostni sistemi pogosto ne sovpadajo z družbeno sprejetimi in normiranimi stališči. V takšnih primerih se mora subjekt pogosto podvreči različnim prevzgojevalnim postopkom. Najbolj groba oblika spreminjanja subjektove vrednostne orientacije in njegovih psihičnih vsebin je t.i. "pranje možganov", ki temelji na kombinaciji treh vrst pritiskov: fizičnega, socialnega in psihološkega. Slednje naj bi namreč pripeljalo do korenitega preoblikovanja sujbjektove osebnosti.
Keywords: psihologija; psychology; osebnost; personality; mišljenje; pritiski; nasilje; pranje možganov