Učinkovitost postopka presoje koncentracije z vidika priglasitelja - Bolta, Jana (Podjetje in delo, 2014)
Članek obravnava učinkovitost postopka presoje koncentracije v nacionalnem pravu. Na podlagi trenutne ureditve podjetje priglasi koncentracijo konkurenčnemu organu šele po izvedbi vseh glavnih aktivnosti. V primeru prepovedi koncentracije s strani konkurenčnega organa odprava učinkov nastale koncentracije pomeni za priglasitelja ogromno nepotrebnih stroškov in porabljenega časa. Avtorica presoja učinkovitost postopka presoje koncentracije na podlagi štirih kriterijev, in sicer možnosti predhodnih posvetovanj s konkurenčnim organom, trenutka priglasitve koncentracije, časa trajanja postopka in sredstev za preprečevanje protikonkurenčnih učinkov. Ocena učinkovitosti je podana na podlagi primerjalne analize z ureditvijo v Evropski uniji in Veliki Britaniji.
Keywords: koncentracija; konkurenca; konkurenčno pravo; kršenje; nelojalna konkurenca; podjetja; združevanje