Managing traffic congestion pricing, the associated equity issues, and establishment of sustainable funding for transportation infrastructures - Mofolasayo, Adekunle (Logistics, supply chain, sustainability and global challenges, 2024)
Zastoji v cestnem prometu, ki so delno posledica neučinkovitih načrtov rabe prostora in neustreznosti obstoječe prometne infrastrukture za prevoz ljudi po istih poteh, predstavljajo izziv. Neustrezno financiranje prevoza omejuje število cest, ki jih je mogoče zgraditi za povečanje zmogljivosti prometnega omrežja. Zaračunavanje zastojev v cestnem prometu je bilo opredeljeno kot način zmanjševanja zastojev, saj poveča stroške potovanja uporabnikom, vendar obstaja zaskrbljenost zaradi vprašanj lastniškega kapitala za tiste, ki si morda ne morejo privoščiti te cene. Za ponazoritev je bila narejena tudi primerjava prihodkov, ki bi jih lahko ustvarili (ob drugih pogojih), z uporabo sistema določanja cen prevoznih kilometrov (CPK) v primerjavi z davkom na gorivo, za 5-letno obdobje. V raziskavi je bilo ugotovljeno, da je sistem določanja cen „prispevkov za uporabo cest“ CPK uspešen način in tvori predstavlja osnovo za pravičnost med tistimi, ki uporabljajo vozila na fosilna goriva, in tistimi, ki uporabljajo alternativno energijo. Poleg predstavitve poenostavljenega postopka za vzpostavitev trajnostnega sistema financiranja prevoza je ta študija predstavila tudi poenostavljeno metodo za oceno ustreznega davka na gorivo in uporabnine cest za doseganje samoplačniškega prevoznega sistema.
Keywords: congestion pricing techniques; davek na gorivo; equity issues; fuel tax; izdaje lastniškega kapitala; pristojbina za uporabo cest CPK; sustainable funding for transportation; tehnike določanja cen zastojev; trajnostno financiranje prevoza; VMT road usage fee