Uporabnost lipidnega monosloja in lipidnega dvosloja - Rakuša, Mateja (Kemija v šoli in družbi, 2017)
Celična membrana je kompleksna struktura iz biomolekul. Osnovna gradbena biomolekula je lipidna molekula s hidrofilno polarno glavo in hidrofobnim repom. Obstaja pa tudi umetna struktura, lipidni monosloj, na katerem lahko preučujemo lastnosti membrane, in je tudi mnogo bolj preprost za raziskovanje.
Keywords: lipidi; liposomi; biološka membrana