Adelma Vay - spregledana zdravilka iz Slovenskih Konjic - Židov, Nena (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2015)
Adelma von Vay (1840-1925) je bila baronica, ki je od leta 1867 živela v Slovenskih Konjicah. V svojem času je veljala za zelo uspešno spiritistko in medij, zato je bila zelo cenjena med okultnimi krogi v Evropi in Ameriki. V članku je predstavljena predvsem kot zdravilka, ki je s pomočjo homeopatije in magnetizma zdravila tako okoliško kmečko prebivalstvo kot tudi bolnike iz Evrope in Amerike.
Keywords: Vay, Adelma von, 1840-1925; biografije; zdravilke; zdravilstvo; homeopatija; magnetizem; spiritizem; Slovenske Konjice; zgodovinski pregledi