Obogatena resničnost v knjižnicah - Kirar, Borut (Knjižnica, 2015)
Namen prispevka je predstaviti obogateno resničnost v splošnem in v kontekstu knjižnic ter zainteresirani javnosti predstaviti uporabnost obogatene resničnosti v praksi. Skozi analizo literature je prikazano stanje obogatene resničnosti na področju knjižnic v svetu. Analiziran je konkreten primer uvedbe obogatene resničnosti v Osrednji družboslovni knjižnici Jožeta Goričarja na Fakulteti za družbene vede. Opisani projekt obogatene resničnosti je rezultat analize stanja obogatene resničnosti v svetu in analize potreb knjižnice. S pomočjo posebej pripravljenih video posnetkov je nazorno prikazano delovanje nekaterih storitev opisanega projekta. Predstavljene so zaznane omejitve projekta in uporabljene platforme Aurasma. Podana so tudi priporočila za soočanje z omenjenimi omejitvami. Področje obogatene resničnosti je zanimivo za vse vrste knjižnic, ki želijo slediti novim tehnologijam. Prispevek ponuja pregled področja, informacije o praktični izvedbi projekta in ideje za različne storitve z uporabo obogatene resničnosti v različnih vrstah knjižnic. Prispevek lahko služi kot uporaben pripomoček knjižnicam, ki jih zanima uvedba storitev obogatene resničnosti. Prav tako lahko prispevek služi kot osnova za nadaljnje raziskovanje področja.
Keywords: knjižnice; Aurasma; library services; mobile devices; knjižnične storitve; Central Social Sciences Library Jože Goričar; mobilne naprave; Osrednja družboslovna knjižnica Jožeta Goričarja