Informal care for the elderly - Šadl, Zdenka (Družboslovne razprave, 2023)
Članek se ukvarja z diskriminacijo zaposlenih z oskrbovalnimi obveznostmi do starejših družinskih članov. Zastavlja nekatera temeljna vprašanja diskriminacije oskrbovalcev v povezavi z normami delovnega mesta, organizacijsko kulturo, politikami usklajevanja oskrbe in dela, spolno označenostjo družinske neformalne oskrbe starejših in protidiskriminacijsko zakonodajo. Pregled literature kaže, da so diskriminaciji izpostavljene tako ženske kot moški in da so med temeljnimi viri diskriminatornega ravnanja stereotipi o zaposlenih oskrbovalcih, uporaba in prošnja po prožnih ureditvah dela in dopustu za namen oskrbovanja družinskega člana, pomanjkanje ali neustrezne politike usklajevanja dela in oskrbe ter nezadostni zakoni.
Keywords: discrimination; Diskriminacija; Družina; družinska neformalna oskrba; informal family care; konflikt oskrba-delo; Oskrba starostnikov; oskrbovalci starejših; Trg dela; work-care conflict; working carers; zaposleni oskrbovalci; Zaposleni v storitvenih dejavnostih