Vojaške družine na stičišču zahtev med družino in vojaško organizacijo - Juvan, Jelena (Teorija in praksa, 2007)
Vojaške družine oz. družine pripadnikov oboroženih sil predstavljajo posebno skupino, ki zaradi specifičnosti načina življenja, v katerem so se znašle, potrebujejo tudi posebno raziskovalno pozornost in institucionalno podporo. Članek predstavlja glavne značilnosti življenj vojaških družin ter vire stresa družinskih članov pripadnikov oboroženih sil. Družine teh pripadnikov so bile dolgo časa zapostavljene in šele v drugi polovici dvajsetega stoletja se je začel spreminjati odnos vojaške organizacije do teh družin. Raziskave so potrdile pomen in močan vpliv družinskega dejavnika na pripravljenost posameznega pripadnika oboroženih sil, pa tudi na pripravljenost enote, kateri pripada. Vpliv družine na pripadnikovo zadovoljstvo z vojaško službo, kot tudi na njegove načrte glede nadaljevanja vojaške kariere, je znano dejstvo. Članek opozarja tudi na probleme družin pripadnikov Slovenske vojske (SV), ki do nedavna niso bile deležne večje raziskovalne pozornosti in še vedno predstavljajo neznanko v odnosu med pripadnikom SV in samo SV. Sklepni del članka temelji na prvih empiričnih spoznanjih glede stališč in pričakovanj samih družin pripadnikov SV.
Keywords: Družina; Family; Military organization; Vojaška organizacija; Slovenian Armed Forces; Slovenian Army; Slovenska vojska; vojska; vojaki