Razvoj potrebe po učenju tujih strokovnih jezikov in vloga učitelja pri oblikovanju tujejezikovno kompetentnega diplomanta - Jarc, Mojca (Teorija in praksa, 2013)
Pospešena internacionalizacija trga dela in študija postavlja pred diplomante Fakultete za družbene vede vse večje zahteve po tujejezikovnih kompetencah. Namen prispevka je predstaviti kronološki pregled razvoja potreb po znanju tujih strokovnih jezikov (TSJ) in presek stanja na področju raziskovanja in poučevanja TSJ tako v tujini kot v domačem okolju, s posebnim poudarkom na razvoju in stanju na Fakulteti za družbene vede. Avtorici ugotavljata, da sta poučevanje in raziskovanje TSJ v slovenskih okvirih močno vpeti v svetovne tokove, kažeta pa tudi nekatere samosvoje poudarke. Avtorici analizirata organizacijski in vsebinski razvoj poučevanja TSJ na Fakulteti za družbene vede in opozorita na strateško vlogo učitelja TSJ kot povezovalca deležnikov in različnih disciplin.
Keywords: College graduates; Diplomanti (Univerze in visoke šole); Foreign languages; Higher education; poučevanje; Pouk; Strokovni jezik; Teaching; Technical language; Tuji jeziki; tuji jeziki stroke; Visoko šolstvo