Družbena odgovornost kot pogoj za smiselno podjetništvo in gospodarsko rast (1) - Mulej, Matjaž (Mednarodno inovativno poslovanje, 2012)
Evropska unija je oktobra 2011 objavila nov program in novo opredelitev družbene odgovornosti podjetij: to je odgovornost podjetij za njihove vplive na družbo. Bistvo programa je izraženo s stavkom: z družbeno odgovornostjo podjetja koristijo sebi in družbi. To se navezuje na še širše mednarodno sprejeto opredelitev, zapisano v ISO 26000, da namreč vseh sedem osrednjih tematik družbene odgovornosti povezujeta pojma soodvisnost in celovit pristop.Tako obe mednarodni združbi iščeta pot iz neo-liberalne prakse gospodarske rasti za vsako ceno, za katero se je izkazalo, da je dala rast obsega poslovanja brez rasti zadovoljstva ljudi Evrope in ZDA, obenem pa je kritično iztrošila zaloge naravnih virov, onesnažila naravno okolje, četudi ga sestavljajo pogoji za obstoj človeštva sedanje civilizacije, spravila praktične vse države sveta v neznosno zadolženost. Skratka: neo-liberalna praksa gospodarske rasti je več uničila kot ustvarila. Taka gospodarska rast ni smiselna niti ni smiselno njej podrejeno podjetništvo kot ustvarjanje novih potreb, tudi ali celo pretežno navideznih, kot da je smiselnost v rasti obsega poslovanja namesto v rasti zadovoljstva. Soodvisnost bolj kot neodvisnost in odvisnost vodi k etiki medsebojnega poštenega sodelovanja, to vodi k več medsebojnega poslušanja, slišanja in dopolnjevanja, torej k več celovitosti, s tem pa tudi k več smiselnosti investiranja in trošenja, ne le rasti kot nečesa, kar je namenjeno samo sebi in za kar zmanjkuje virov v naravi in potreb med ljudmi, torej kot nečesa nesmiselnega. Iz objavljenih virov je mogoče sestaviti model za smiselno podjetništvo in gospodarsko rast, kakršnega niti EU niti kakšen drug posamičen vir ne nudi. Temelji na inoviranju vodenja in upravljanja v smeri k soodvisnosti in celovitosti, kar omogoča uporaba ISO 26000 skupaj z več drugimi viri.
Keywords: corporation; družba; družbena odgovornost; ethics; etika; gospodarska rast; inoviranje; International Organization for Standardization; ISO; neoliberalizem; podjetje; podjetništvo; society; standardi; vodenje