Survivin - an inhibitor of apoptosis and a new therapeutic target in cancer - Pižem, Jože (Radiology and oncology (Ljubljana), 2003)
Survivin sodi v družino beljakovin zaviralcev apoptoze (inhibitor of apoptosis, IAP). Zavira aktivacijo kaspaz, tako da vpliva na "po-mitohondrijske" dogodke med apoptozo. Survivin se (prekomerno) izraža v večini tumorjev, v normalnih tkivih pa ne. Poznani so nekateri molekularni mehanizmi, ki so odgovorni za prekomerno izražanje survivina v tumorjih, eden takih je izguba divjega tipa beljakovine p53. Tumorji, ki izražajo survivin, so v splošnem manj občutljivi na zdravljenje, preživetje bolnikov je slabše. Zaradi različnega izražanja survivina v tumorskem in netumorskem tkivu je survivin uporaben v molekularni diagnostiki tumorjev, hkrati pa primerna tarčaza razvoj takšnega načina zdravljenja, ki je usmerjeno proti tumorju in čim manj poškoduje normalna tkiva. Zaviranje delovanja survivina vodi v povečano spontano ali sproženo celično smrt (apoptozo), kar zavre rast tumorja. Nekatera novejša zdravila proti raku verjetno delujejo v veliki meri preko zaviranja delovanja survivina.
Keywords: Apoptosis; Apoptoza; Beljakovina p53; Cysteine Proteinases; Diagnostic Use; Drug Effects; Drug Therapy; molecular biology; molekularna biologija; Neoplasms; Novotvorbe; onkologija; Protein P53; rak (medicina); Therapeutic Use; therapy; tumor; zdravljenje