KUHINJA NA SLOVENSKEM Do konca tega meseca jc v Slovenskem etnografskem muzeju udprta zanimiva in poučna razstava o slovenski kuhinji. Razstavljcno gradivo nas seznani z načinom (in prostori) pripravlja-nja hrane in prehranjevanja v preteklosli. Skoraj vse razstavljenu gradivo so zbrali učenci sluvenskih osnovnih šol. kjer obiskujejo entološke krožke. Kraška ugnjišča in črne kuhinje so danes res samo še etnološka zanimivost. Razstavljeno je tudi veliko z žico povezane lončenc poso-de. skledniki, lunčcni modeli za peko putic in žličnik za žlice, ki je imel vedno svoje mesto na steni, poleg solnice, nad ognjiščem ali kasneje zidanim številnikom. Različno dolge in na koncu v rogovilo razcepljene palice burkle so služilc za nameščanje posodc v krušno peč. Za čiščenjc od saj črnih kuhinj je sluzilo omelo, narejeno iz listov, ki ovijajo koru/ni storž. Dolgi lopatji za polaganje kruha v peč so v rabi še danes tam. kjer še pcčejo kruh v starih lunčenih pičeh. Med pomembno in zanimivo gradivo na tej razstavi sodijo seznami jedi. značiini za dulučene predele naše dežele in letne čase in pa jedi, ki so jih jedli oh raznih praznikih in poročnih svatbah. Razstava, ki je odprta žc- od začelka polctja, je dobro obiskana. Zanimanje mladih za lo vrsto kultume dediščinc ne zatnira, kar dokazujejo ne samo etnološki krožki, temveč ludi vsakoletni etnološki tabori, ki jih organizirajo vsako poletje v okviru akcije Znanost mladini. MATJAŽ ROLIH