Okamneli gozd na Lezbosu - Zorn, Matija (Geografski obzornik, 2003)
Na grškem otoku Lezbos se je ohranil okamneli gozd iz terciarja. Blatni tokovi iz piroklastičnega gradiva so pred 15 do 20 milijoni let prekrili in fosilizirali celoten takratni ekosistem. Na podlagi okamnelih najdb je bilo mogoče rekonstruirati podnebje, rastlinstvo in živalstvo takratnega obdobja.
Keywords: Grčija; Greece; Lezbos; geologija; geology; geomorfologija; geomorphology; relief; topography; morfogeneza