Conscientious objection - Cerar, Miro (Medicine, law & society, 2025)
Zadevni članek govori o teoretičnih vidikih ugovora vesti. Primarno gre za moralno kategorijo. Z vidika prava, gre za posameznikovo neupoštevanje določenih pravnih norm (načel in pravil), ki so v konfliktu s posameznikovo moralno vestjo. Ugovor vesti se od drugih oblik neupoštevanja oblasti, kot je denimo civilna neposlušnost, razlikuje v več vidikih. Kot moralni pojav je ugovor vesti, najprej in predvsem, notranja moralna obveznost posameznika, da se upre določeni politični, pravni ali drugi normi oblasti ali vedenja. Ugovor vesti je lahko dovoljen tudi z zakonom, vendar v zelo omejenem obsegu. Ugovor vesti je lahko definiran kot pravica samo v racionaliziranem zrcaljenju morale in predvsem v sferi prava, ki temelji na dualizmu pravic in obveznosti (atributivno-imperativni značaj prava). V članku so podrobneje obravnavani nekateri pomembni dejavniki za pravno presojo (pravice do) ugovora vesti in temeljni vidiki slovenske ustavne in pravne ureditve pravice do ugovora vesti pri splavu na strani zdravnika.
Keywords: civil disobedience; ethics and law; etika in pravo; medical conscientious objection to abortion; moral consciousness; morala; morality; splav; ugovor vesti