100 let kasneje ali od tradicionalnih do digitalnih odnosov z javnostmi - Bizjak, Mateja (Teorija in praksa, 2008)
Ob 100-letnici odnosov z javnostmi se je zgodil nov "medijski preobrat": splet 2.0 je udejanjil dvosmerni model odnosov z javnostmi in v besednjak stroke uvedel izraz "digitalni PR". Slednji pomeni le nov kanal, v katerem se pojavljajo nam dobro znane javnostmi iz "offline" sveta. Okolje, v katerem organizacija deluje, splet le razširja. V novem razširjenem komunikacijskem vesolju, ki deluje po načelu "od spodaj navzgor", se medsebojno spoznavajo, izmenjujejo informacije, stališča, se povezujejo in tudi aktivno sodelujejo pripadniki naših sicer klasičnih javnosti. Komunikacija z njimi v spletnem okolju je mnogo težje obvladljiva. Upravljanje odnosov z javnostmi tudi v spletnem okolju mora biti del strateškega upravljanja družbe, da bi lahko zasledovalo ključno poslanstvo: upravljanje ugleda organizacije.
Keywords: Odnosi z javnostmi; Public relations; Svetovni splet; World Wide Web; Digital communications; Digitalne komunikacije; Mass media; Množični mediji; spletno okolje