Primerjava vadbe ravnotežja v vodi in na kopnem ter vpliv na odrivno moč - Sašek, Matic (Šport (Ljubljana), 2020)
Vadba ravnotežja v vodi predstavlja varnejšo alternativno vadbi ravnotežja na kopnem. Ker v vodnem okolju veljajo hidrodinamični fizikalni zakoni, je gibanje in delovanje človeškega telesa v vodi prilagojeno. Ker bi to lahko vplivalo na uspešnost vadbe za ravnotežje, nas je zanimalo, ali prihaja do razlik vadbe v vodi in vadbe na kopnem. Namen raziskave je bil primerjati dve obliki vadbe za ravnotežje ter ugotoviti njihov vpliv na statično ravnotežje, dinamično ravnotežje in odrivno moč. V raziskavo je bilo vključenih 31 merjencev, ki so bili razdeljeni v 3 skupine. Ena izmed skupin je vadila na kopnem (KOP), druga v vodi (VOD), tretja pa je služila kot kontrolna skupina (KON). Pred vadbeno intervencijo smo izvedli standardizirane meritve statičnega ravnotežja v stoji na eni nogi z zaprtimi in odprtimi očmi s pomočjo tenziometrične plošče, kjer smo kasneje izmerili še odrivno moč. S pomočjo y-testa smo izmerili dinamično ravnotežje. Vadbena intervencija je trajala 7 tednov. Za ugotavljanje razlik znotraj skupin smo uporabili t-test za odvisne vzorce, za ugotavljanje vpliva skupine in časa pa smo uporabili analizo kovariance. Vadba je imela vpliv na odrivno moč (p = 0,029), medtem ko vpliva na dinamično in statično ravnotežje nismo zasledili. Prav tako nismo zasledili razlik v testih med VOD in KOP. Zaključujemo, da je vadba za ravnotežje na ravnotežnih deskah uporabna pri treningu, ko želimo izboljšati odrivno moč in togost sklepov. Glede na ugotovitve daje vadba v vodi podobne učinke kot vadba na kopnem.
Keywords: aquatic exercises; balance; ravnotežje; ravnotežne deske; vadba; voda; water; wobble boards